Tietämättään loistavat

Ritva Isteri

Wau, mikä tyyli! Ihana mekko! Mahtava kampaus! –  ulkonäköön liittyviä kehuja me naiset pudottelemme toisillemme anteliaasti ja helposti. Mutta harvinaisempaa on kuulla: Kukaan ei osaa pureutua ytimeen niin kuin sinä – kuka tahansa ei pystyisi samaan – ihailen kuinka hoidit sen hankalan kysymyksen – arvostan sisukkuuttasi.  

Olemme sosiaalinen ja emotionaalinen laji. Erityisesti luovassa työyhteisössä ihmiset tarvitsevat toistensa hyväksyntää, tukea ja kunnioitusta. Nostimme tämän vuoden naistenpäivän Mad Women 2020 -teemaksi toistemme kannustamisen ja kehumisen, koska on vaikeaa panna itsensä likoon ilman taustatukea.

Itseohjautuvat ihmiset itseorganisoiduissa yrityksissä johtamassa itse itseään, vieläpä etänä, on päivän henki. Ihmisten välinen yhteys on ohentunut kuin mummon lakana. Luottamuksen ja välittämisen kulttuurin eteen on tehtävä enemmän töitä. Kuka saa voimaa yksin ahertamisesta? Homo sapiens on luotu yhteistyöhön. Yhdessä tekeminen vaatii avoimuutta antaa hyväksyvää palautetta tiimikaverille. Minäkin, entinen kehupihtari, olen oppinut kehumaan harjoittelemalla. Tässä yksi Love Bombing -harjoitus joita olemme tehneet. Siinä valitaan yksi, jolle jokainen ryhmäläinen kertoo: mitä arvostan sinussa, ja mitä toivoisin näkeväni sinussa lisää. Koska kaikilla meillä on suhteellisen hyvä mielikuvitus, sessiosta tulee varsinainen kilpakehulaulanta. Nerous ei ole kaukana meistä kenestäkään. Vaikka menee överiksi, aina löytyy se yhteinen totuus, josta kehuttava saa hyvän käsityksen, mikä on juuri hänen tuomansa arvo yhteisölle. Mielestäni arvokkaampaa asiaa ei juuri ole.

Jatkuva vertailu, kilpailu ja perfektionismi rapauttaa itsetuntoa. Riittämättömyyden tunne on varmasti tuttu muillekin. Epävarmuus nuolee kantapäitä aina. Jos positiivisen palautteen tasoittava vaikutus puuttuu, voi tunne kääntyä itsesuojeluksi, eristyneisyydeksi, tärkeilyksi ja miellyttämisen tarpeeksi. Uskallanko sittenkin ottaa riskejä ja olla aito – se riippuu täysin ympärilläni olevista ihmisistä ja työyhteisön kulttuurista. Meillä on valtaa toisiimme nähden.

On olemassa sanonta: Ihmiset eivät välitä siitä, miten paljon tiedät, ennen kuin tietävät miten paljon välität. Sitoutuminen on avain. Välinpitämättömyys voi olla isompi ongelma kuin negatiivisuus. Huomaatko kaikki ympärilläsi olevat?  Me voimme olla vain niin hyviä kuin ihmiset antavat meidän olla.

Kysyimme useasta naapuritoimistosta, naisten päivän kunniaksi: kenestä naisista puhutaan selän takana hyvää?  Ja saimme pitkän listan nimiä. Kävi selväksi, että me suomalaiset osaamme kehua. Löytyi hurmaavia, sydämellisiä, raudanlujia ammattilaisia, sinnikkäitä, mainosjumalattaria, karismaattisia, tulevaisuuden supertähtiä, huikeita hermoja, mielettömiä asenteita ja tinkimättömiä. Ovatkohan asianosaiset kuulleet näitä kehuja kollegoiltaan? Jos eivät, on ihmeellistä miten moni voi olla niin loistava tietämättään.

Kirjoittaja on Ritva Isteri, senior creative, Mad Woman, jolle työyhteisö on kuin toinen perhe.    

Ritva Isteri

Ritva Isteri

Ritva Isteri on SEKin senior creative.

Saattaisit pitää myös näistä