Journalisti-lehdessä on kuluvan kevään aikana käyty herättelevää keskustelua asiantuntijoiden ja median suhteesta. Juttuun haastateltujen toimittajien mukaan asiantuntijoiden ja virkahenkilöiden haastatteleminen on vaikeutunut huomattavasti. Usein heidän yhteystietonsa ovat kiven alla ja jos yhteydenottoihin palataan, niukat vastaukset saapuvat sähköpostitse.
Syitä ilmiöön on lukuisia. Moni on jakanut kokemuksiaan väärinymmärretyksi tulemisesta ja siitä, ettei ole saanut tekstiä tarkastettavaksi ennen julkaisua. Tähän negatiiviseen kehitykseen toimitusten tulisi ehdottomasti havahtua aikataulupaineista huolimatta. Median tulisi tehdä kaikkensa lisätäkseen läpinäkyvyyttä ja vuoropuhelua, mutta se ei puhkotuilla resursseilla ja yhä painostavammaksi muuttuvassa toimintaympäristössä ole vaivatonta. Tilannetta ei helpota vapaata tiedonvälitystä kohtaan niin Suomessa kuin muissa demokraattisissa valtioissa masinoidut hyökkäykset, joiden tarkoitus on nakertaa median uskottavuutta.
Toinen syy asiantuntijoiden nuivaan suhtautumiseen lienee keskustelupalstojen ja sosiaalisen median kommentointi. Kun yhä useampi kokee olevansa aiheeseen vuosikausia perehtynyttä asiantuntijaa osaavampi valistamaan kansaa neronleimauksillaan, on palauteryöpyn myötä helppo ymmärtää, miksi haastattelupyynnöistä kieltäytyminen houkuttaa. Osa ongelmaa ovat myös trollaajat, maalittajat ja disinformaation levittäjät.
Mikä siis neuvoksi?
Journalisti-lehdessä yhdeksi ratkaisuksi ehdotetaan mediavalmennuksien järjestämistä. Koulutusten avulla esiintymisvalmius kasvaa, ymmärrys median toimintatavoista lisääntyy ja kynnys lausuntojen antamiseen madaltuu. Koulutukset rakentavat kestävää siltaa median ja asiantuntijatahon välille.
Tulisi myös muistaa, että lausuntojen ja haastattelujen kautta on mahdollista saada kantansa kuuluviin perustellusti. Mediapresenssi kasvattaa niin henkilöiden kuin organisaatioiden brändipääomaa ja rakentaa ajatusjohtajuutta. Myrskyisinä aikoina asiantuntijoiden rooli kasvaa entisestään, sillä ulostuloillaan he lisäävät ymmärrystä, tietoa ja vakautta yhteiskunnassamme. He ovat majakka disinformaation ja väärän tiedon mainingeissa.
Alansa eksperttien puheenvuorot ovat yhtä aikaa etuoikeus sekä velvollisuus. Vastuu siis myös velvoittaa, joten media- ja esiintymistaitoja kannattaa hioa, sillä perustellut ja vakuuttavasti esitetyt faktat syövät uskottavuuden B-luokan kommentoijilta.
Joten arvoisat asiantuntijat, ettehän anna äänenne vaimeta. Me olemme kiitollisia vaivannäöstänne, valonkantajat!
Kirjoittaja on SEKin viestinnän asiakkuusjohtaja ja valmennusliiketoiminnan vetäjä.