21.12.2020
Blogi

SEK 85 vuotta – ainutlaatuinen historia ja vuosien muovaama luovuuden kulttuuri SEKin menestyksen taustavoimina

SEKin pitkää, 1930-luvulta asti juurensa juontavaa historiaa miettiessä, havahtuu huomaamaan, että markkinoinnin ja mainonnan alalla näin pitkäikäiset yritykset ovat harvinaisuus. Yksi syy tähän on varmasti se, että tällä alalla yritykset usein syntyvät muutaman ihmisen kyvystä ja innosta perustaa yhdessä uusi toimisto.

Menestys markkinassa perustuu näiden ihmisten lahjakkuuteen ja kyvykkyyteen, ei niinkään yrityksen muihin rakenteisiin tai prosesseihin. Vuosien, viimeistään vuosikymmenten, saatossa intressit eriävät ja homma alkaa repeillä. SEKin historia noudattelee osittain samankaltaista tarinaa, mutta jo hyvin aikaisessa vaiheessa SEKin omistus keskittyi isoisälleni Aarne Salomaalle. Nyt SEKin omistus on perheessämme jo kolmannessa sukupolvessa. Matkaa on ehtinyt taittua vuosikymmenten verran – läpi haastavien sota-aikojen, nousukausien ja it-huumien aina tähän päivään asti.

Ihmiset ja asiakkaat menestyksen takana

Luovan asiantuntijayrityksen menestys on täysin riippuvainen lahjakkaista ja intohimoisista ihmisistä. Heidän tahdostaan, kyvykkyydestään ja halustaan menestyä. Tällaisia ihmisiä vetävät alalla puoleensa sellaiset toimijat, joiden kautta he näkevät mahdollisuuden. Kulttuurit, joissa heidän osaamistaan arvostetaan, kollegat joilta he voivat oppia lisää ja asiakkaat joille he pääsevät tekemään töitä joilla on näkyvyyttä ja merkitystä. Näistä asioista syntyy positiivinen kierre joka vetää puoleensa parhaat tekijät ja asiakkaat. Kaikki voittavat!
Jotta yritys voi elää pitkään, täytyy sen tietenkin menestyä myös taloudellisesti. Vetovoima, tekemisen laatu, uudistumiskyky sekä kannattavuudesta huolehtiminen ratkaisee.

Omistamisen näkökulmasta SEK on perheyritys. Vaikka WPP/Grey -ketju omistaa SEKistä vähemmistöosan, on päätäntävalta, ohjaus ja intohimo säilynyt kotimaassa. Kun omistus on ajan saatossa siirtynyt sukupolvelta toiselle, on syntynyt vahva tahto jatkaa SEKin uniikkia tarinaa.

Keitä olemme ja mitä arvostamme?

SEKin pitkäikäisyyden ytimessä on ajan saatossa syntynyt vahva kulttuuri. Tämän takana ovat kaikki ne ihmiset, jotka nyt ja menneinä aikoina ovat työskennelleet SEKissä. He ovat ajattelullaan, toiminnallaan ja persoonallaan luoneet sen kulttuurin – sekkiläisyyden – joka sen arjessa tänäkin päivänä toteutuu. Yrityksessä työskentelevät ihmiset ovat aina tärkeimmässä roolissa yrityskulttuurin ja arvomaailman syntymisessä.

On tärkeää ymmärtää, millainen yhteisö houkuttelee lahjakkuutta, luovuutta ja voitontahtoa. Ja sitten on vaalittava sitä! Se, miten toimisto profiloituu ja mitä siitä huokuu ulospäin, määrittelee sen ketkä haluavat sinne töihin – jokainen haluaa työskennellä sellaisessa yhteisössä, joka menestyy ja jossa omaa osaamista arvostetaan yli kaiken. Luovuus, laatu ja voitontahto kulkevat käsi kädessä, ruokkivat toisiaan ja vetävät kaltaisiaan puoleensa.

Asiantuntijuus on lisäarvoista

SEK on, ja on aina ollut, nimenomaan asiantuntijayritys. Asiantuntijuus on tietoa, taitoa, näkemystä ja kokemusta. Se on palavaa halua ymmärtää ja vaikuttaa. Asiantuntijuudelle on ominaista se, että siinä on vahvasti oma persoona mukana. Kaikki mitä teemme on tekijöidensä signeeraamaa. Se on myös rohkeutta haastaa oikeissa paikoissa. Asiantuntijayrityksen lisäarvo perustuu luovuuteen, näkemyksellisyyteen, ymmärrykseen ja kokemukseen. Ne eivät kysy asiakkaalta: ”Mitä saisi olla?” Vaan kertovat mitä nyt kannattaisi tehdä ja miten. Siitä asiakas on valmis maksamaan.

Sekkiläisyys säilyy ihmisissä

Jos minun pitäisi kiteyttää SEKin pitkä historia, vastaus olisi: sekkiläisyys. Sekkiläisyys on ylpeyttä, laatua, välittämistä ja menestymistä.
Ehkä kaikkein parhaat fiilikset minulle itselleni tulee siitä, että entiset sekkiläiset, jopa 1950-luvulta saakka, haluavat edelleen silloin tällöin kokoontua yhteen. Pukea saman yhteisen pelipaidan ylleen ja elää uudestaan hienoja juttuja, joita ovat yhdessä tehneet ja kokeneet. He haluavat pitää edelleen yhtä ja ennen kaikkea tavata toisiaan. Sekkiläisinä. SEK jätti heihin jäljen ja he jättivät jäljen SEKiin. Se on älyttömän hienoa!

Lämpimät onnittelut 85-vuotiaalle SEKille!

Kirjoittaja on yksi Salomaa Yhtiöiden omistajaperheen jäsenistä.

Jaa juttu:

Luitko jo nämä?

Lähimmät kumppanimme: INGO (Tukholma), UNCLE GREY (Kööpenhamina) ja TRY (Oslo)