Mad Men, Mad Women – vai Mad We? - SEK

16.03.2023
Blogi

Mad Men, Mad Women – vai Mad We?

Olemme kampanjoineet sukupuolten välisen tasa-arvon puolesta alallamme jo vuodesta 2018 lähtien Mad Women -konseptilla. Uskomme, että viime viikolla juhlistettu kansainvälinen naistenpäivä on tarpeen niin kauan kuin tasa-arvon saralla on vielä tehtävää. Siksi olemme järjestäneet vuosien aikana mm. open mic -tapahtumia, kehuneet naisia selän takana ja auttaneet naisyrittäjiä. Tänä vuonna päätimme kuitenkin kohdistaa katseet heihin, jotka ovat alallamme vielä vahvasti aliedustettuina: monikulttuurisen taustan omaaviin naisiin – ja miehiin tai muunsukupuolisiin.

Siispä Mad Women kollektiivi, olisiko teillä hetki aikaa keskustella diversiteetistä?

Assistant creative Matilda Mäkinen, miksi alalla tarvitaan diversiteettiä? ”Jokainen törmää arjessaan mainontaan. Se, mitä näemme ja kuulemme ympärillämme, vaikuttaa väistämättä siihen, miten käsitämme maailman ja sen ilmiöt. Haluaisin, että pääsisimme alana päälleliimatuista lopputuloksista kohti aitoa muutosta ajattelussa ja kulttuurissa. Tähän tarvitsemme kokemusten ja näkemysten diversiteettiä suunnittelupöydissä.” assistant creative Anna Huttunen täydentää: ”Haluaisin nähdä SEKillä enemmän monikulttuurisia ihmisiä, tekijöitä eri taustoista ja lähtökohdista. Uskon, että jos meillä toimiston arjessa näkyy monimuotoisuus, se siirtyy luonnollisella tavalla myös töihin. Mitä monimuotoisempi jengi meillä on tekemässä kampanjoita ja konsepteja, sitä oivaltavampia ja nerokkaampia asioita saamme aikaan.”

Näkyykö diversitetti jo suomalaisessa markkinoinnissa ja viestinnässä projektijohtaja Annika Hämäläinen? ”Eri taustaiset ihmiset mainoksissa eivät ole enää rinnastettavissa kannanottoon, vaan vahvasti tätä päivää. Hämmentävää kyllä, sama moninaisuus ei ole vielä valtavirtaa meillä toimistoissa, joissa näitä mainoksia suunnitellaan. Uskon, että työyhteisössä eritaustaiset ihmiset tuovat mukanaan uusia ja erilaisia näkökulmia, mikä avartaa ja rikastaa jokaisen meidän ajattelumalleja.”

Mutta mitä hyviä puolia monimuotoisuudessa on? ”Diversiteetin toteutumisessa on pelkästään hyviä puolia. Tasa-arvoinen, moninainen ja inklusiivinen työympäristö tulisi olla jokaisen yrityksen päämääränä alasta riippumatta. Tässä on kuitenkin vielä tehtävää. Haluaisin nähdä markkinointiviestintätoimistot näyttämässä mallia, jotta keskustelussa päästään sanoista tekoihin. Uskon, että osaajien erilaiset taustat ja monimuotoiset tiimit mahdollistavat alan kehittymisen oikeaan suuntaan” summaa viestintäkonsultti Julia Ruuskanen. Motion Designer Unni Leino jatkaa: ”Edistämällä diversiteettiä työssämme luomme roolimalleja kaikille – etenkin nuorille. Kun esimerkiksi rekrytoinnissa toteutetaan diversiteettiä tukevia valintoja, vaikutus ulottuu laajemmin muillekin toimialoille.”

Social Media & Influencer Marketing Lead Enoma Edevbaro siteraa yhdenvertaisuus- ja inkluusiokonsultti Wanda Holopaista: “Moninaisuuteen ja inklusiivisuuteen pyrkivän toiminnan tulisi lähteä organisaation sisältä, ei ulkoisesta markkinoinnista ja viestinnästä. Yhdenvertaisuutta ei ole vielä se, että brändi käyttää mainonnassaan eri kokoisia, eri etnisistä taustoista tulevia tai heteronormatiivista poikkeavia ihmisiä.” Enoma jatkaa: ”Kun organisaatioiden toiminta yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden edistämiseksi yritetään tehdä nopeilla ratkaisuilla ja päälle liimatuilla toimenpiteillä, ilmennämme tokenismia. Eli toimimme vain näennäisesti tai symbolisesti moninaisuuden ja inkluusion eteen. Jätämme ottamatta ne oikeat askeleet ja tekemättä sen oikean työn, joka tukisi laajaa yhteiskunnallista muutosta ja tasa-arvon toteutumista. Organisaatioiden täytyy sitoutua pitkäjänteiseen, sisäiseen työhön. SEK rohkaisee kaikkia, mutta erityisesti markkinointi- ja viestintäalan toimistoja sitoutumaan yhdenvertaisuustyöhön, jotta voimme auttaa brändejä keskittymään olennaiseen. Monikulttuurisuuden edistäminen on ratkaisevaa, sillä se johtaa laajempiin näkökulmiin ja ideoihin, mikä puolestaan johtaa ainutlaatuisiin ratkaisuihin ja tuoreisiin ajatuksiin. Tästä on hyötyä koko toimialalle.”

Creative Susanna Tikkanen, haluatko vielä lisätä jotain?

”Tulevaisuuden luovalla alalla avautuu jatkuvasti uusia mahdollisuuksia. Viiden vuoden kuluttua roolit ja vastuualueet voivat olla täysin erilaisia kuin tänä päivänä. Yhä monimuotoisempi ja monikulttuurisempi tekijäjoukko varmistaa, että markkinoinnilla ja viestinnällä on jatkossakin merkittävä rooli yritysten menestyksessä. Me, joilla on jo kokemusta alalta, olemme vastuussa uusien ajatusten ja näkökulmien esille tuomisesta sekä toistemme nostamisesta.” Ja näin tulemme tekemään. Nähdään tasa-arvon päivänä 19.3.

Keskustelun yhteenvetäjänä toimii Mad Women kollektiivin jäsen ja SEKin Creative Director Annu Terho. Mad Women -kollektiivi edistää SEKissä tasa-arvon toteutumista ja vastaa SEKin Mad Women -naistenpäiväkampanjoista. Kollektiiviin kuuluu naisia ympäri taloa. Kollektiivi elää ja muuttuu vuosien myötä ja siihen pääsevät mukaan aina he, ketkä tuntevat paloa tasa-arvo kysymyksiin.

Jaa juttu:

Luitko jo nämä?

Lähimmät kumppanimme: INGO (Tukholma), UNCLE GREY (Kööpenhamina) ja TRY (Oslo)