Katoavan kansanperinteen äärellä

Heli Roiha

Heli Roiha

Ensimmäisenä suomalaisena matkailujulisteena pidetään Akseli Gallen-Kallelan Imatra-aiheista teosta vuodelta 1893. Eikä Gallen-Kallela ole ensimmäinen taiteilija, jonka kynästä on lähtenyt matkailumainontaa: osansa ovat antaneet sittemmin myös sellaiset nimet kuin Hugo Simberg ja Erik Bruun.

Siksi oli kunnia olla valitsemassa 10 finalistia yli 150 julisteen joukosta Come to Finland:in, SEKin ja Grafian kansainvälisessä My Finland Poster -matkailujulistekilpailussa. Kilpailu on lajissaan neljäs ja tämän vuoden aiheena ovat Helsinki-teemaiset julisteet.

Koko kilpailun innoittajana on toiminut yhden SEKin perustajan, Jorma Suhosen Helsinki-aiheinen juliste vuodelta 1939. Suhonen oli aikansa suomalaisen julistetaiteen kärkinimiä ja melkoinen velho kiteyttämään yhteen taidokkaaseen kuvaan kaiken olennaisen.

Tällaiseen täydelliseen kiteymään törmäsi myös vuonna 2005 näyteikkunaostoksilla ollut Magnus Londen. Hän ihastui, sitten hullaantui ja tajusi, että tässä tulisi olemaan hänen kohtalonsa ja tulevaisuutensa. Tästä sai alkunsa intohimoinen matkailujulisteiden metsästys, ensimmäinen kirja suomalaisista matkailujulisteista, matkailujulisteisiin ja julistedesigniin keskittyvä yritys Come to Finland ja niin – myös My Finland Poster -julistekilpailu. 

Tuomaristo työssä

Maailma on muuttunut ensimmäisten suomalaisten matkailumainosten syntyajoista melkoisesti. Taiteilijoiden sijaan matkailuinspiraatiosta vastaavat pitkälti vaikuttajat, matkailujulisteista Pinterest- ja Instakuvat, Facebook-videot ja blogipostaukset. Matkailujulisteraatilainen tunteekin olevansa jonkinlaisen ihmeellisen katoavan kansanperinteen äärellä uusia matkailujulisteita tutkiessaan. On ihanaa, että jossain vielä vaalitaan taidokasta kädenjälkeä ja julistesommittelun jaloa taitoa! Digitaalisuus ei ole kokonaan korvannut käsin tehtyä, vaan tuonut siihen vain oman lisänsä. Hyvän julistetaiteen perusperiaatteet ovat edelleen samat kuin julistetaiteen syntyaikoinakin. Ja hyvä typografia tai kuvitus on hyvää, olipa se tehty koneella tai käsin.

Mutta miten yhteen kuvaan voi tiivistää kaiken, mitä Helsingillä on tarjota? Käy katsomassa miten finalistit ovat onnistuneet ja äänestä suosikkiasi osoitteessa myfinlandposter.com. Tai jos satut olemaan viikonloppuna matkailumessuilla, voit ihailla julisteita ihan perinteisesti seinällä (osastolla 6e1), niin kuin kuuluukin.


Alla kilpailun 10 finalistia. Voit myös äänestä suosikkiasi osoitteessa: myfinlandposter.com

Heli Roiha

Heli Roiha

Heli Roiha on SEKin seniorisuunnittelija, joka aikoo tänä vuonna ruotia 2020-luvun julistetaidetta myös Vuoden Huippujen Ilmoitukset ja ulkomainonta -sarjan tuomariston puheenjohtajana.

Saattaisit pitää myös näistä