Feministiporukasta kajahtaa

Annu Terho

Annu Terho

”Sekillä on ihan tunnetusti feministiporukoita” tiesi anonyymi kirjoittaja kertoa Jodelissa. Piti Jodelia sitten luotettavana tietolähteenä tai ei, SEKissä tasa-arvo on yksi tärkeistä arvoista, jota halutaan vaalia myös koko Grey-ketjun voimin. Feministiporukoiden maine (toim huom. meille tämä on kehu) ei ole tullut ilmaiseksi.

Työtä tasa-arvon edistämiseksi on tehty ja sitä tehdään koko ajan. Siksi yhdeksän SEKiläistä naista lähti syyskuussa edustamaan Helsinkiä Grey Nordic Women tapahtumaan Kööpenhaminaan Uncle Grey (Miksi ei muuten Aunt Grey?) toimistolle. Grey ketjun naisten seminaari oli sarjassaan toinen. Ensimmäinen Grey Nordic Women -tapahtuma pidettiin viime syksynä SEKin emännöimänä Helsingissä. Grey Nordic Women tapaamisten tavoitteena on edistää tasa-arvoa alallamme kaikissa pohjoismaissa. Mutta miten? Puhumalla aiheesta. Jakamalla kokemuksia. Ja pysähtymällä kaiken kiireen keskellä kerrankin miettimään, miksi on tärkeää, että sukupuolten välinen tasa-arvo on edelleen tapetilla. Ai miksi tästä asiasta vielä jaksetaan jauhaa? En voi jakaa esimerkkejä tilaisuuden keskusteluista, koska se sotisi tapahtuman pääajatusta, luottamuksellista ilmapiiriä vastaan. Ilmapiiriä, jossa naiset voivat vapaasti puhua kokemistaan epäkohdista. Voin vain todeta, että maailma ei ole vielä valmis.

Luottamuksellisten keskustelujen lisäksi tapahtuman parasta antia olivat keynote-puhujat, joista käyttäytymistä ja suunnittelua tutkinut, Krukow Behavioral Design Teamin perustaja Sille Krukow nosti esiin osuvan system 1- ja system 2-ajattelun: 90% ihmisen ajattelusta kulkee system 1- ajattelun kautta, jossa ajattelu kulkee ikään kuin autopilotilla. Sitä leimaavat siis totutut ajatusmallit, olipa kyse sitten tasa-arvosta tai maidon ostamisesta. System 2-ajattelu on ihmisen kapasiteetista vain 10% ja se tehdään tietoisesti. Tämä on se puoli ajattelusta, jota voi haastaa muuttaakseen myös omia käsityksiään asioista – ja lopulta muokata sen kautta myös automaattista ajatteluaan.

Sosiologi ja kirjailija Emilia Von Hauen sen sijaan puhui vaikuttavassa, jopa voimaannuttavassa puheenvuorossaan naiseuden hyödyntämisestä voimavarana – ja toisaalta oman naiseutensa määrittelemisestä itse haluamallaan tavalla puheenvuorossaan ”Unruly women have more fun”. Naisten ei tarvitse muuttua miehiksi ollakseen vahvoja – saatikka feministejä. Päinvastoin. Yksi jos toinenkin meistä meni tämän puheenvuoron jälkeen ostamaan punaista huulipunaa.

Esiintymiskouluttaja Ilia Swansonin ”Lift your voice” puheenvuorosta jäi mieleen tilan ottaminen: me naiset kun tuppaamme pienentämään itseämme, seisomaan jalat ristissä, jotta näyttäisimme mahdollisimman siroilta vaikkapa puhuessamme yleisölle. Kun meidän sen sijaan pitäisi seisoa vahvoina, voimakkaina ja kovaäänisinä – jolloin meidät myös alitajuisesti otettaisi vakavasti.

Mitä me naiset sitten voimme tehdä syrjinnälle, joka on niin rakenteellista, ettei sitä välttämättä edes huomaa? Alkaa kiinnittää siihen systemaattisesti huomiota. Tukemalla ja nostamalla esiin muita naisia. Aloittaa voi niin yksikertaisilla asioilla, että niistä tuntuu melkeinpä nololta kirjoittaa: kun nainen puhuu, toinen nainen palaverissa keskeyttää päälle puhuvan miehen. Antamalla arvostamillemme naiskollegoille suosituksia LinkedInissä. Ja mikä tärkeintä: puhumalla asioista. Nostamalla näkymättömiä epäkohtia muiden tietoisuuteen. Kyseenalaistamalla totuttuja tapoja toimia. Uudistamalla ajatteluamme. Hei kuulostaa ihan luovan toimiston leipätyöltä, vai mitä?  

Annu Terho

Annu Terho

Kirjoittaja on senioritason creative joka uskoo, että ollakseen feministi ei tarvitse olla nainen.

Saattaisit pitää myös näistä