Vuoden viestintäkonsultit Janne ja Essi: voima syntyy laumasta - SEK

12.12.2022
Blogi

Vuoden viestintäkonsultit Janne ja Essi: voima syntyy laumasta

Suomalaisen viestinnän suurin ja kaunein kilpailu huipentui lokakuussa Finnish Comms Awards -gaalaan. Pikku-Finlandissa järjestetyssä tilaisuudessa SEK keräsi upean saaliin neljällä pokaalillaan. Lisäksi Janne Malinen palkittiin Vuoden 2022 viestintäkonsulttina. Tunnustus ei ole SEKille ensimmäinen, sillä Essi Orama kruunattiin samalla tittelillä vuonna 2018 historian ensimmäisenä. Janne ja Essi jakavat nyt näkemyksensä tunnustuksesta, suomalaisesta viestinnästä, SEKistä ja yhteistyön voimasta.

Miltä tuntui vastaanottaa Vuoden viestintäkonsultti -palkinto?

Janne: Päällimmäinen tunne oli häkellys, jota seurasi pohjaton kiitollisuus. Aluksi tuntui jotenkin eriskummalliselta vastaanottaa yksilöpalkinto, kun olen tottunut siihen, että kaikki tehdään yhdessä ja minä-sanan sijaan puhun aina meistä.

Essi: Nyt vaan paistattelet parrasvaloissa, sillä olet tähtihetkesi ansainnut! Mutta olen samaa mieltä siitä, että onnistumisten takana on aina suuri joukko ihmisiä. Yksi SEKin vahvuuksista on se, että kaikki auttavat toisiaan. Aina löytyy apua ja kannustusta. Palkinnot myös kertovat, että SEKin viestinnän osaamista arvostetaan alalla laajemminkin.

Minkä luulet olleen syynä, että juuri sinut palkittiin?

Janne: Jaa-a. Hyvä kysymys! Essistä voisin lausua vaikka kuinka monta ylisanaa, mutta itsestä se on haastavampaa. Vaikka tässä kategoriassa palkitaan yksi ihminen, niin koen tämän enemmän koko tiimin voittona. Kaikkien niiden, joiden kanssa olen tehnyt töitä ja jotka ovat auttaneet ja sparrailleet minua vuosien varrella. Nostaneet ylös, kun on tullut takkiin tai tehneet ison työn kampanjassa tai projektissa. Tämä koskee niin työkavereita, asiakkaita ja kumppaneita etenkin täällä SEKissä, mutta myös koko konsulttiuran aikana ja sitä ennen.

Essi: Janne palkittiin, koska Janne on niin huippu! Parasta vuoden viestintäkonsultti -tittelissä on se, että omat kollegat ehdottavat sinua palkittavaksi ja valinnan tekee alan viestintäkonsulteista koottu raati.

Olette molemmat tehneet pitkän uran – minkälaisena näette suomalaisen viestinnän tilan nyt?

Essi: Olen ilolla huomannut, että viestinnän rooli on monissa yrityksissä kasvanut. Viestintä ymmärretään osaksi johtamista ja strategiaa. Suomessa on loistavia viestinnän taitureita. On ollut hienoa seurata viestintävetoisia kampanjoita, jotka ovat luovuudellaan menestyneet maailmallakin. Toimintaympäristö on muuttumassa kovaa vauhtia. Pysyäkseen ajan tasalla, pitää olla avoin ja utelias mieli.

Janne: Gaalassa näkyi, mutta myös tuntui kouriintuntuvasti se, kuinka yhtenäinen alamme on ja meitä ohjaavat samat arvot. Ukrainan tilanne on yhdistänyt toimijoita entisestään. Maailman muuttaminen paremmaksi viestinnän avulla saattoi joskus äänen sanoitettuna tuntua kaukaiselta – jopa teennäiseltä. Enää ei ole näin vähimmässäkään määrin. Suomessa tehty viestintä on maailmanhuippua – arvioitiin sitä millä mittarilla tahansa. Olen satavarma, että tämä tulee näkymään jälleen esimerkiksi EMEA Sabre Awards -ehdokkuuksien määrässä.

Lopuksi: miksi viestintäkonsulttina oleminen on maailman paras työ?

Essi: Viestintäkonsulttina pääsee tekemään innostavia asioita ja vaikuttavaa viestintää.  Meillä on jatkuvasti myös pro bono -asiakkuuksia erilaisille järjestöille. Olen saanut toteuttaa itselleni merkityksellisiä asioita ja muuttaa maailmaa edes vähän parempaan suuntaan. Monet sanovat toimistotyötä viestinnän korkeanpaikan leiriksi, ja sitä se varmasti on. Meillä pääsee syväsukeltamaan moniin haasteisiin ja tekemään töitä todella luovien ja osaavien ihmisten kanssa. Olen oppinut myös nauttimaan vauhdista ja tulospaineista. Suosittelen!

Janne: Vaihtelevuuden ja laaja-alaisuuden vuoksi. Miten voisin kyllästyä, kun saman päivän aikana pääsen tekemään esimerkiksi kampanjaa nuorten kouluttautumisen kehittämiseksi, mediavalmentamaan ja suunnittelemaan ruokateollisuuden mullistavan tuotteen viestintästrategiaa. Vain tässä työssä on mahdollista luoda näin monipuolisesti merkityksellisiä asioita. En tiedä mitään parempaa.

Jaa juttu:

Luitko jo nämä?

Lähimmät kumppanimme: INGO (Tukholma), UNCLE GREY (Kööpenhamina) ja TRY (Oslo)