Voiko brändifilmi muuttaa maailmaa?

Roope Huotari

Roope Huotari

SEK Roope Huotari - Voiko brändifilmi muuttaa maailmaa

Yritykset ja organisaatiot haluavat yhä useammin osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaikuttaa ympäröivään maailmaan. Tunteita herättävä video on tähän ylivertainen viestinnän työkalu.

Viestinnän trendit voi tällä hetkellä tiivistää kahteen v-sanaan.

Videosisältö jatkaa kasvuaan, ja yritysten rooli yhteiskunnallisina vaikuttajina korostuu globaalissa ja verkottuneessa maailmassa. Pysähdyimme toissa viikolla pohtimaan näitä asioita Video ja vaikuttava viestintä -tapahtumassamme Kallion Riviera-elokuvateatterissa. Katsoimme vanhassa korttelikinossa esimerkkejä loistavista brändifilmeistä ja esittelimme tuloksellisen videostrategian avaintekijöitä. Lopuksi katsoimme porukalla Oscar-menestys Bohemian Rhapsodyn, josta Rami Malek pokasi parhaan miespääosan pystin. Vaikuttavaa videosisältöä parhaimmillaan.

Kenellekään ei liene epäselvää, että vaikuttava elokuva voi muuttaa maailmaa: valkokankaalla on vaikutettu tuloksellisesti muun muassa ihmisoikeuksiin. Vuonna 1961 julkaistu Victim oli ensimmäinen kaupallinen brittielokuva, jossa kuvattiin homoseksuaalista päähahmoa samaistuen, pilkan tai syrjinnän sijaan. Elokuva puhutteli brittiyleisöä, ja kuusi vuotta sen julkaisun jälkeen homoseksuaalisuus dekriminalisoitiin Yhdistyneessä Kuningaskunnassa. Myöhemmin on arvioitu elokuvalla olleen merkittävä rooli brittiparlamentin päätöksessä.

Tuoreempana esimerkkinä voidaan mainita vuoden 2013 dokumenttielokuva Blackfish. SunDancen elokuvajuhlassa julkaistu dokumentti kertoo SeaWorld-teemapuistossa kouluttajansa hukuttaneen Tilikum-miekkavalaan tarinan. Elokuvan nostattama palautetulva ja siitä seuranneet boikotit saivat SeaWorldin lopettamaan miekkavalaiden kasvattamisen sekä monen puiston vetonaulaksi nousseet teatraaliset esitykset.

Voiko brändifilmi herättää samanlaisia tunteita kuin Oscar-palkittu elokuva? Voiko se paljastavan dokumentin tapaan ajaa yhteiskunnallista muutosta? Voiko yrityksen tai yhteisön markkinointisisältöä edes rinnastaa elokuvaan?

Yritysten sidosryhmät asettavat toiminnalle yhä enemmän voitontavoittelun ulkopuolisia vaateita. Yritystä ei enää nähdä yhteiskunnan ulkopuolisena osana, joka voi huoletta keskittyä voiton maksimointiin – asiakkaat vaativat vastuullisuutta ja työntekijät työlleen merkitystä. Ja hyvä niin.

Vuoden 2014 kampanjavideollaan Always kritisoi yhteiskunnan ennakkoluuloja tyttöjä kohtaan ja näytti, miten oikeasti heitetään, juostaan tai tapellaan kuin tyttö. Samaa säveltä soitti Gillette alkuvuoden The Best Men Can Be -videollaan, jossa käsiteltiin maskuliinisuutta ja miesten roolia yhteiskunnassa. Molempien tavoittavuus oli valtava, ja kampanjat herättivät paljon keskustelua – niin puolesta kuin vastaan. Ne ottivat kantaa, rikkoivat konventioita ja kertoivat merkityksellisiä tarinoita.

Hyvä tarina herättää tunteita, vetoaa ja vaikuttaa. Alwaysin ja Gilletten tapaukset osoittavat, että myös kaupallisilla videoilla on mahdollisuus muuttaa maailmaa – tai ainakin ottaa kantaa yritysten ja yhteisöjen tärkeäksi kokemiin asioihin. Arvojen välittäjänä, tarinankertojana ja epäkohtien paljastajana video on vertaansa vailla.

Keräsimme vaikuttavan videosisällön salat yksiin kansiin. Emme lupaa, että niiden avulla lunastetaan takanreunukselle kiiltävää Oscaria tai Cannesin kultaista palmua. Mutta parhaassa tapauksessa jokin on aidosti toisin – ja paremmin – sen jälkeen kun yleisö on nähnyt videosi.

Lataa opas: Vaikuta videolla – Opas tavoitteellisten videosisältöjen tekoon

Roope Huotari

Roope Huotari

Saattaisit pitää myös näistä