Oma (joukkue)peli kuntoon

Innokkaana harrastejääkiekkoilijana näen paljon yhtäläisyyksiä joukkueurheilun ja työelämän välillä. Kummassakin tulee olla selkeät tavoitteet, joihin pyritään joukkueen kesken sovituilla kuvioilla. Yksin ei pärjää, vaikka kuinka yrittäisi. Yksilönä voi harhauttaa muutaman pelaajan tai jopa tehdä maalin, mutta kokonaiset ottelut vie aina yhteen paremmin pelaava joukkue. Yksilöinä parasta mitä joukkueen eteen voi tehdä, on auttaa joukkuetovereita onnistumaan. Ammattilaissarjoissa voittavia joukkueita rakennetaan vuosia ja yhteispeliä harjoitellaan niin kauan, että oikeat ratkaisut tulevat jokaiselta selkärangasta. Välillä jopa muodostuu tutkapareja, jotka tietävät jatkuvasti toistensa liikkeet katsomatta ja jälki on sen mukaista.

Kun kaukalossa pyritään voittamaan otteluita tekemällä maaleja tai voittamalla yksittäisiä kaksinkamppailuita, tuntuu työelämässä onnistuminen vaikeammalta määritellä. Urheilun selkeiden sääntöjen sijaan markkinointimaailmassa on tilanne, jossa säännöt muuttuvat lähes päivittäin. Tästä syystä yksilöiden ja joukkueen on mukauduttava jatkuvasti kuitenkin unohtamatta suurempaa tavoitetta. Se ei ole helppoa.

Kesken pelin vauhdikkaisiin tilanteisiin on lähes mahdotonta reagoida monimutkaisilla ohjeilla, vaan tekemisen pitää olla alkukantaisen yksinkertaista ja rentoa. Muuten mailan puristaminen vie liikaa huomiota ja joukkuepeli muuttuu helposti epäolennaisuuksiin keskittyväksi yksilöurheiluksi.

Olemmekin SEKissä aloittaneet yhteisen pelikirjan rakentamisen, johon on tarkoitus määritellä yhteiset arvot ja tavoitteet, joiden mukaan seuraavat kaudet pelataan, vaihdosta toiseen, kaveria auttaen.

P.S. SEK Designissa jaetaan EHK:n innoittamana MVP-kiertopalkintona piirtäjän takki, jonka edellinen voittaja jakaa viikkopalaverissa omasta mielestään edellisellä viikolla ansioituneelle “ottelun parhaalle pelaajalle”.

Jarno Luotonen on EHK:n vasen laitahyökkääjä ja SEKin luova johtaja.

Saattaisit pitää myös näistä