Nyt menee tunteisiin

Vuoden kestäneen mammaloman ja vauvahattaran jälkeen lienee sopivaa puhua sananen tunteista, onhan niiden koko kirjon päässyt juuri kokemaan sitä alkukantaisinta kautta. Jo hormonit pitävät huolen siitä, että vauvan synnyttyä tunneskaalalla vieraillaan kaikissa ääripäissä. Ennenkokemattoman huolen ja maailmantuskan kautta sanoin kuvaamattomaan, pakahduttavaan rakkaudentunteeseen. Puhumattakaan niistä kaikista tunteiden välimalleista silloin, kun yö on mennyt valvoessa tai kun niskakakka-episodi osuu juuri väärään hetkeen.

 

Ja tämä kaikki liittyy mainontaan syystä että…?

 

Tunteiden merkityksestä mainonnassa väännetään näemmä yhtä paljon kättä kuin aina ennenkin. Mututuntumalla järki vastaan tunne -keskustelusta on kuitenkin jo päästy askel eteenpäin. Yleisfiilis on, että myös brändinvartijat ovat alkaneet hiljalleen vaatia, että ihokarvojen on noustava tai kyyneleen puskettava silmäkulmaan todellisen onnistumisen merkiksi. Tunteelle on tilausta. 

Millaisista tunteista sitten puhumme, kun puhumme tunteista? Ilo ja autuus ovat perinteisesti mainonnassa sallittuja tunteita. Siksi on kiva huomata, että jo nyt suomalaisessakin mainonnassa on uskallettu käsitellä negatiivisena ja tabuina pidettyjä aiheita, kuten kuolemaa. Juuri nyt avainsana on elämän koko kirjo. Silotellun Instagram-elämän sijaan kuluttaja haluaa nähdä ihan tavallista arkea. Siihen on nimittäin helppo samaistua. Täydellinen ei ole enää kiinnostavaa, inhimillinen sen sijaan on.

Kun tunteita halutaan koskettaa mainonnassa, on hyvä muistaa muutama asia. Yksi niistä on draaman kaari. Klassiseen tarinankerrontaan kuuluu tietynlainen tapahtumaketju, jossa pääosanesittäjä kokee myös vastoinkäymisiä, siis negatiivisia tunteita. Mikään todellisia tunteita tavoitteleva tarina tai mainos ei tunnu miltään, ellei se pidä sisällään myös sopivan annoksen ristiriitaa. Ellei muuten niin siksi, että käänne positiiviseen voi tapahtua vain negatiivisen vastavoiman kautta. Samalla tavalla kuin mainonnassa näkyy parhaimmillaan koko inhimillinen elämä, pitäisi siinä näkyä myös tunteiden koko skaala. Kun brändi käsittelee negatiivisiakin asioita, joitakin se saattaa ärsyttää, tietysti. Mutta sitä enemmän se saattaa koskettaa, näyttää brändistä jotakin humaania ja aitoa. Ainakin se saa brändin tuntumaan joltain. Ja se on riskin arvoista. Vähän kuin vauvan saaminenkin, niskakakka-episodeista ja yösyötöistä huolimatta ehdottomasti kaiken sen arvoista.

 

Kirjoittaja on Sekin uusi Creative ja pienen tytön äiti, jolla menee aika usein tunteisiin kun kyse on tärkeistä asioista.  

Saattaisit pitää myös näistä