Miten voit tehdä yrityksestäsi vastuullisemman?

Aki Ovaska

Aki Ovaska

Osallistaminen

Osallista yritysvastuullisuutenne kehittämiseen yrityksestä kaikkia vastuullisuusasioista kiinnostuneita, ei vain johtoryhmää tai viestintäosastoa. Vastuullisuustoimenpiteet koskevat kaikkia. Kokoa vaikka organisaatioon oma vastuullisuustiimi. Parhaat ideat voivat tulla mistä vain. Lähetä johdolle jäljempänä olevia linkkejä ja painota, että asioille pitää tehdä jotain. Sinun täytyy todennäköisesti pyytää heiltä resursseja, joten mieti jokin summa ja/tai ajallinen panos, jolla voit aloittaa toimenpiteet.

Jos johto on eri mieltä kanssasi, haasta lisää ja puhu esimerkiksi heidän lastensa tulevaisuudesta. Älä luovuta ensimmäisellä yrittämällä. Jos et osaa, soita kaverille ja kysy, miten hän on tehnyt tämän. Maailmassa on kyllä yrityksiä, jotka tekevät näitä asioita oikein. Yksi helppo tapa aloittaa on kehittää vapaaehtoisohjelma, kuten esimerkiksi Deloittella ja Ciscolla tai pidemmälle viety osallistamisohjelma kuten IBM:llä ja Burt’s Beesillä.

Innovointi

Boston Consulting Group on selvityksessään todennut sekä vastuullisuusvaikuttavuudeltaan että taloudelliselta vaikuttavuudeltaan suurimpien toimenteiden liittyvän uusien tuoteinnovaatioiden tekemiseen tai ydinliiketoiminnan muuttamiseen vastuullisempaan suuntaan. Nyt siis tarvitaan radikalismia, aktivismia ja hullua mieltä. Ota käteen ne muutamat toimintatonnit, jotka johtoryhmältä neuvottelit, ja soita jollekin propellipäälle organisaation ulkopuolelle. Mielellään sellaiselle, jolla ei ole heti ensimmäisenä esimerkiksi ympäristöongelmahattu päässä. Etsi avuksesi erikoinen tyyppi tai jengi, jolta tulee vähän erilaisia ideoita – ja paljon. Ideoista poimitaan kultakimpaleet.

Kuten Pixarin luova johtaja Ed Catmull on sanonut: ”Jos ei hyvää ideaa tule, keksi väliin kymmenen huonoa, niin varmasti alkaa tulla niitä hyviäkin.” Tehkää jotain ihan uutta ja perustakaa vaikka spin-off yritys hankkeelle. Keksikää kokonaan uusi tuote tai palvelu. Palatkaa takaisin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja miettikää, miten yrityksenne voisi ratkaista niitä ihan uusilla, omalaatuisilla tavoilla. Parannelkaa hyvää vanhaa ideaa ja muuntakaa se toimialaanne sopivaksi. Pääasia, että aloitatte jostain. Hollantilainen ruokakauppaketju Albert Hejn kehitti kaupan oman yrttikasvattamon. General Electric on tehnyt jo useamman vuoden ajan Healthymagination-ohjelmansa avulla terveysalan innovaatioista saavutettavampia ja globaalisti edullisempia.

Partneroituminen ja verkostoituminen

Monet innovaatiot syntyvät yhteistyöstä, joten lähesty toisia yrityksiä, järjestöjä tai yksittäisiä fiksuja tyyppejä konkreettisella haasteella. Opit varmasti uutta ulkopuolisen näkökulman kautta, saat jaettua taloudellista riskiä ja synnytettyä ties mitä ideoita. Dell ja Lonely Whale vetävät Nextwave-hanketta, missä estetään muovijätteen päätymistä mereen. P&G:n Connect & Develop-alusta antaa mahdollisuuden kenelle tahansa partneroitua ja kehittää vastuullisuuteen liittyviä innovaatioita.

Selvitys ja raportointi

Ehkäpä perinteisin vastuullisuuteen liittyvä toimenpide on raportointi. Hyvään vastuullisuusraportointiin kuuluu vähintään selkeä strategia ja toimenpidesuunnitelma, konkreettiset mittarit ja tavoitteet sekä ulkoistettu laadunvarmistus. Vaikka vastuullisuusraportointia tehtäisiin jo, sitä voi aina kehittää eteenpäin.

Tutki, saatko sidottua toimenpiteitä YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Tavoitteiden mittaamiseksi voit toteuttaa vaikka vanhan kunnon Triple Bottom Linen. Kering Groupin EP&L-malli on open sourcea ja valmiina hyödynnettäväksi heti. Electroluxin raportissa on todella selkeät tavoitteet. Raportti sisältää paljon konkreettisia toimenpiteitä tavoitteiden saavuttamiseksi ja kuvaa hyvin vastuullisuustoiminnan toteutuneet vaikutukset. Unileverin Sustainable Living Plan on itsessään iso toimenpide vastuullisuuden saralla, mutta toimii myös esimerkkinä hyvästä hankeraportoinnista ja YK:n tavoitteiden selkeästä sitomisesta omaan tekemiseen.

Raportoinnin toteuttaminen ja jatkokehittäminen isossa organisaatiossa voi olla raskas hanke, joten usein kannattaa aloittaa tekemällä ja dokumentoimalla heti konkreettisia toimenpiteitä ja tallentamalla niitä raportin muotoon myöhemmin. Muista, että suurin vaikutus on toimenpiteillä, jotka liittyvät suoraan ydinliiketoimintaan ja tuoteinnovaatioihin.

Aki Ovaska

Aki Ovaska

Aki Ovaska elää kiinnostuksesta kaikkeen. Hänen uteliaisuutensa ja uhkarohkeutensa saavat hänet lyhyellä varoitusajalla polkemaan polkupyörällä ensimmäistä kertaa vaippahousutrikoot jalassa Etelä-Ranskasta Alppien yli Kööpenhaminaan tai lähtemään kamera-assistentiksi Palestiinan ja Libanonin kriisialueille dokumentoimaan maailman menoa.

Saattaisit pitää myös näistä