Markkinoija, vaadi toimistolta sydäntä – Mitä Creativity Meets Data -tilaisuudestamme jäi käteen?

Dataa kerättiin vuonna 2017 24 kvintiljoonaa megabittiä päivässä.

Tällä pysäyttävällä faktalla alkoi keskiviikon asiakastilaisuutemme, jossa pureuduttiin luovuuden ja datan suhteeseen markkinointiviestinnässä.

Data on trendikästä ja sitä on saatavilla enemmän kuin tarpeeksi. Myös me pohdimme sen mahdollisuuksia joka päivä. Ensimmäinen puhujamme, Qurun Steve Jackson totesi luovuuden ja datan liiton olevan parhaimmillaan sitä, että uusia, tunnetta herättäviä luovia ratkaisuja syntyy dataan perustuvan näkemyksen pohjalta. Siksi me yhdessä Qurun kanssa teemme joka päivä töitä löytääksemme uusia tapoja hyödyntää dataa asiakkaidemme hyväksi.

 

Modernia markkinointia ei ole ilman dataa

Paljon on jo saatu aikaan. Olemme saaneet datasta uudenlaista näkemystä moneen asiakastyöhön.

Filosofiamme on tämä: Datasta saatu näkemys x luova ratkaisu x optimointi = tulokset. Kyse on datan hyödyntämisen ja luovan työn tasapainosta – modernissa markkinoinnissa ja vaikuttamisessa toista ei ole ilman toista.

Aina homma ei kuitenkaan mene nappiin: huolellinenkaan datan kerääminen ei ole merkityksellistä, jos saatava tieto ei ole oikeanalaista tai tarkoitukseensa sopivaa – tästäkin meillä on kokemusta. Jotta päästään viestintähälyn yläpuolelle, on ensin selvitettävä tie pois datahälystä. On pysähdyttävä pohtimaan, minkälaista dataa tarvitaan ja mihin sitä käytetään.

 

Parhaat ideat syntyvät luovasta datan tulkinnasta

Saatamme pelätä, että teknologia tekee meidät tarpeettomiksi. Tämä pitää osittain paikkansa. Olemme nähneet jo täysin tekoälyn luomia sisältöjä.

Mestariteokset eivät synny olemassa olevasta. Toistamalla konemaisesti jo tehtyä kavennamme teoksemme tulkinnan tilaa. Täydellisen markkinoinnin luomiseen ei ole kaavaa.

Toisen puhujamme, kokeneen englantilainen luovan johtajan Richard Jonesin, mukaan vasta datan luova tulkinta tekee eron hyvän ja parhaan välillä. Maailma on ihmisen, ei teknologian. Ihmisen tehtävä on tuoda tarinoihin sydäntä.

Data auttaa meitä ymmärtämään tapahtunutta. Sydämellä, ammattitaidolla ja intohimolla datasta tehdään tulevaisuuden tulkintoja. Kuten Richard totesi: Tell your heart story, not your head story. 

 

Richard Jones kannustaa kertomaan tarinoita sydämellä

 

Symphony of Extremes syntyi täydellä sydämellä 

Viimeinen puhujamme, Visit Finlandin markkinointijohtaja Heli Jimenez, esitteli ainutlaatuisen, täydellä sydämellä luodun Symphony of Extremes -teoksen, jossa Apocalyptican käsissä suomalaisten monimuotoinen geeniperimä muuntui sinfoniaksi. Projekti on hyvä esimerkki luovasta datan tulkinnasta.

Symphony of Extremes ei pohjautunut pelkkään fiilikseen tai perinteiseen markkinointitutkimukseen. Tarvittu data oli jo olemassa – suomalaisten DNA:ssa. Siitä tarvittiin tuore tulkinta ja sydäntä ja intohimoa tulkinnan toteuttamiseen.

 

Heli Jimenez kertoi Symphony of Extremes -teoksen synnystä

 

Vaadi enemmän, kokeile enemmän

Luova työ on päivittäistä valintojen tekemistä. Analytiikka voi helpottaa sitä tuomalla intuition tueksi dataan perustuvaa tietoa.

Kokeilut ja pilotoinnit antavat markkinoinnille mahdollisuuden hyödyntää dataa aiempaa enemmän. Steven esiintuoma ennustava data mallintaa tulevaisuutta ja tukee luovan suunnittelun tulevaisuuden tulkintoja. Tekoäly ja koneoppiminen avaavat niin ikään valtavan määrän mahdollisuuksia vaikuttaville teoille. Tarvittava teknologia on jo olemassa. Nyt tarvitaan rohkeutta, intohimoa ja hyviä kysymyksiä, jotka voivat syntyä vain luovien ja analyytikkojen yhteistyössä.

Siksi: Markkinoija, vaadi toimistolta paljon. Vaadi näkemystä. Vaadi, että tarinat tulevat sydämestä.

 

Jaakko Rantala on kahden lapsen isä, 13-kertainen purjehduksen suomenmestari ja SEKin toimitusjohtaja, jonka Can do -asenteeseen ei kuulu luovuttaminen – edes arjen harrastusrumbassa tai läksyjä tentatessa. Vapaa-aika kuluu maastopyörän selässä kisaten ja metsäpolkuja fiilistellen.

Saattaisit pitää myös näistä