Alle 2 minuutin video ja muut videomyytit

Tiina Hosiokoski

Viestintä on visuaalisempaa kuin koskaan aiemmin. Videosisällöt ovat edelleen yksi suurimmista trendeistä viestinnän maailmassa. Syykin on aika selvä: Joka toinen suomalainen katsoo videoita kännykällä vähintään kerran viikossa, neljännes päivittäin.

Kaikki vitsailevat kissavideoista, mutta millaiset videot ihan oikeasti toimivat sisältöjen täyteisessä digimaailmassa? Itse olen tehnyt videoita asiakkaiden kanssa jo 10 vuotta ja melkein voisin sanoa, että voin unohtaa lähes kaikki vanhat oppini.

SEK

 

Myytti 1: Videon pitää olla lyhyt, 2 minuuttia on jo liian pitkä
Aiemmin näin oli, tai näin sanottiin, mutta tänään ehdottomasti ei. Ensinnäkin videoiden pituus kasvaa koko ajan, ja mikä tärkeintä, ihmiset myös katsovat aiempaa pidempiä videoita. Tätä signaalia on tullut useilta eri videoalustoilta. Esimerkiksi Facebook ilmoitti viime vuonna suosivansa jatkossa pidempiä videoita. Toki tässäkin kiinnostavuus ratkaisee: videon tulee olla sellainen, jota myös jaksetaan katsoa pidempään. Jos video ei kiinnosta ja sitä ei katsota, laskee se uutisvirrassa automaattisesti alemmas. Toiseksi pituus ei enää ole tai ainakaan saa olla ratkaiseva tekijä. 10 sekuntia tai 10 minuuttia – ihan sama, kunhan se kiinnostaa.

Myytti 2: Draamankaari toimii aina
Tämän päivän somevideomaailmassa se ei kyllä toimi, ainakaan aina. Fakta nimittäin on, että valtaosa videon katsojista ei tule katsomaan videotasi loppuun asti. Itse asiassa iso osa tippuu jo alkusekuntien jälkeen pois, joten draamankaaren mukainen upea loppuhuipennus jää useimmilta näkemättä. Lataa siis parhaimmat paukut videon ensimmäisiin sekunteihin. Aina ei ole edes tärkeää saada ihmisiä viipymään videon parissa loppuun asti, vaan saada viesti perille silloin, kun mahdollisimman moni on vielä videon parissa.

Myytti 3: Hyvä video löytää kyllä katsojansa
Varmasti, joitain katsojia. Ja jotkut harvat videot lähtevät viraaleiksi ihan ilman mitään. Mutta kylmä tosia asia on, että tämän päivän sisältötulvassa ei pärjää pelkällä loistavalla sisällöllä. Loistava sisältö on siis välttämättömyys, mutta sen lisäksi tarvitaan tehokkaat kanavat ja usein maksullista markkinointia. Yleisesti voi sanoa, että toimivat somevideot koostuvat kolmesta raaka-aineesta: niiden on oltava viihdyttäviä, opettavia ja inspiroivia. Somevideoita suunnitellessa on hyvä ylläpitää avoin asenne. Se, mikä sinun mielestäsi on loistavaa sisältöä, ei välttämättä ole sitä kohderyhmäsi mielestä. Siksi kannattaa hyödyntää analytiikkaa ja seurata haetuimpia trendejä, ja suunnata tekemistä niiden mukaan.

Summaten siis:
Ei se pituus, vaan kiinnostava sisältö.
Ensimmäiset 10 sekuntia ovat tärkeimmät.
Opi yleisösi kiinnostuksen kohteista eli hyödynnä analytiikkaa ja seuraa trendejä ja suuntaa tekemistäsi sen pohjalta.
Tee videoista viihdyttäviä, opettavia ja inspiroivia.
Hyödynnä maksettua mainontaa somessa.

 

SEKin monipuolisia videototeutuksia voit nähdä sekthisout -YouTube-kanavallamme! Alla esimakua. 

 

Tiina Hosiokoski on SEKin viestinnän vetäjä ja monenlaisten sisältöjen suurkuluttaja. Työssään Tiina saa asiat tapahtumaan – taltuttaa kaaoksen, löytää luovan suunnan ja rakentaa toimivan kokonaisuuden. Tämä vaatii lähes loppumatonta energiaa, jota Tiina tankkaa liikkumalla ja luonnosta.

Saattaisit pitää myös näistä